Uskršnji praznici u rudničko - takovskom kraju

Uskrs je svečano proslavljen i u domaćinstvima članovima udruženja „Turizam u selima Srbije“ u krugu porodice i turista koji su najviše došli iz Beograda da oboje jaja za uskršnje praznike po njihovom ukusu. Gornji Milanovac ima sve boje...crvenu, plavu, žutu, zelenu... a gosti su došli u naša prelepa sela da uživaju u miru, tišini, ljubavi, radosti i lepoti i boji uskršnjih praznika. Većina domaćinstava imala je goste, koji nisu prvi put došli, već dolaze godinama kao prijatelji.

U domaćinstvu Ivana i Žiže Ivanović u Vili „Melodija“ iz Grabovice puna kuća gostiju, dece i njihovi roditelja, svi veseli i razdragani na svežem vazduhu uživaju u lepotama ovog kraja, druženju sa životinjama, ljuljanjem dece na ljuljaškama a i u hrani spremljenoj na tradicijalni način koja se sprema za velike praznike. A tu su pune korpe jaja raznolikh boja koja oduševljena i srečna deca razbijaju jedno po jedno. Našao se tu i srećan i zaljubljen par iz Beograda koji je želeo da prespava u vajatu. Hladnoća im nije smetala, ustali su srećni i razdragani, a pred njih je vredna domaćica stavila punu korpu jaja, po običaju, da se vidi čije jaje je tvrđe.

U domaćinstvu Miloša Petakovića iz Semedraži došli su gosti iz daleke Norveške, dugogodišnji prijatelji i pobratimi grada Gornjeg Milanovca. Posle dobrog doručka i rakije hteli su da prošetaju okolinom, da se nadišu svežeg i mirisnog vazduha. Nisam ih zatekla u kući, ali gostoprimljivi domaćini dočekali su me kao najboljeg gosta. Dvorište je lepo uređeno, a ekonomski deo je odvojen dovoljno od dve kuće i vajata sa kojima raspolaže ovo domaćinstvo. Domaćinstvo je okruženo zelenilom, vočnjakom i šumom pa je pravi raj za oči i dušu.

Predsednik udruženja Zlatana Petrović