Svečano otvorena Srpska Magaza u Ljigu

U subotu 14. jula, upriličena je svečanost povodom manifestacije pod nazivom „Otvorena vrata srpske magaze“ kojoj je prisustvovalo stotinak zvanica. Zajedničkim projektom Udruženja „Moba“, domaćina iz Ljiga, Gornjeg Milanovca i programa „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ koji se finansira od strane MDG fonda, sagrađen je prvi maloprodajni objekat Srpska Magaza, koji će služiti za maloprodaju proizvoda i usluga sa sela.

Ovaj koncept prodaje daje mogućnost malim proizvođačima iz cele Srbije da svoje kvalitetne tradicionalne proizvode mogu plasirati na prodaju putem ovog objekta. Objekat je sazidan u tradicionalnom stilu i nalazi se u centru Ljiga, pored ibarske magistrale. Prostor oko Magaze, veoma je neobičan i osmišljen je na poseban način jer se nalazi kukuruzni lavirint, pokazna bašta sa raznim povrćem, dečiji gradić „Pasuljko“, suncokretova dobrodošlica su samo deo pratećeg sadržaja.

Centralno mesto manifestacije bilo je predstavljanje dobrih primera lokalnih i regionalnih incijativa za zajednički nastup malih poljoprivrednih proizvođača, kao i obraćanje predstavnika projekta „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ prof.dr. Suzane Đorđević-Milošević koja je rekla da su srpski domaćini iz zapadne, centralne, istočne Srbije i Banata, koristili, srestva UN da očuvaju srpsku tradiciju i kulturu, spajajući turizam i poljoprivredu.