Eko selo Koštunići

Na južnoj padini planine Suvobor, koja spada u najlepše krajeve Srbije, smestilo se prvo Eko selo Koštunići. Lider i pokretač obnove i razvoja je čovek rođen u ovom selu, koji je svojom invetivnošću, kreativnošću, idejama, hrabrošću i stvaralaštvom dao pečat procvatu i razvoju eko i etno turizma u ranogorskom kraju.

Jovan Čeković je idejni tvorac planskom pristupu i realizaciji Projekta "Integralni ruralni razvoj regiona Suvobor" (1997-2003. godine) - kojim je naselje Koštunići određeno za centar modernog agroprivrednog, turističkog i ekološkog razvoja i jedino selo u Srbiji za čiji je dugoročni razvoj bio formiran naučno- stručni savet. Rezultat višegodišnjih aktivnosti i značajnih finansijkih ulaganja bio demografski, urbanistički, privredni, socijalni, turistički i ekološki preporod Koštunića i okolnih sela.

Na ovim prostorima sagrađeno je Etno selo Koštunići koje je jedno od najlepših u Srbiji, što dokazuje i dobijena nagrada "Turistički cvet", najveće turističko priznanje Turističke organizacije Srbije za 2015 godinu u kategoriji ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Eko selo raspolaže sa 76 ležaja koja se nalaze u 4 apartmana,5 vajata, 7 čardaka i naselja koje krasi 10 dvokrevetnih kaca koje se nalazi pored jezera oivičene mirisnom šumom. Sve sobe su komforno opremljene sa udobnim smeštajem, TV prijemnikom i kupatilom.

U podnožju Eko sela nalazi se jezero, odbojkaški i fudbalski tereni.

Izgrađena je i fabrika biohrane po svetskim standardima, sušara i hladnjača a sirovine potiču iz prvog eko sela. Proizvodi su prepoznatljivi po vrhunskom kvalitetu i atraktivnoj ambalaži.

U Eko selu postoji Pivnica rakije gde u prijatnom ambijentu muzeja Čeković posetioci mogu da degustiraju rakiju "General" vrhunskog kvaliteta.

Ovde postoji i Zoološki vrt i ljubitelji životinja mogu da ga posete.

U turističkoj ponudi gosti mogu da posete muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću i Suvoborskoj bici, etnografski muzej "Prodanovića magaza", Ravnu goru, mesto novijih istoriskih događaja, sačuvanu u iskonskoj lepoti, van domašaja urbanizacije, gde se nalazi crkva Sv. Đorđu i spomenik generalu Draži Mihajloviću.

Ambijent objekata i netaknute prirode koja ga okružuje, bogom je data da gost može da uživa u njemu u sva četiri godišnja doba i da se oseća veoma dobro. Gostima se nudi pun pansion i noćenje sa doručkom tokom cele godine. Hrana je domaća i domaćinska a gosti će uživati u starim jelima srpske kuhinje, spremljena od biološke hrane na tradicionalan način, koja je karakteristična za ovaj kraj.

Nakon dobre hrane i kupanja u jezeru tu su i brojne mogućnosti za šetnju, sport, rekreaciju, lov i ribolov, planinarenje i druge rekreativne-zabavne aktivnosti u prirodi. Ovo je samo mali deo turističke ponude.

Ako želite da provedete udoban odmor, dođite u Eko selo Koštunići, jer je prepoznatljiva turistička destinacija i mesto gde ima šta da se vidi i doživi.

Udruženje "Turizam u selima Srbije"
predsednik Zlatana Petrović