Odmarajte u selima opštine Gornji Milanovac

seoski turizam

Opština Gornji Milanovac ima tragove bogate, burne i slojevite prošlosti, gde je kulturna baština sa svojim materijalnim ostacima locirana u vremenskom periodu od praistorije, preko obeležja turskog doba, do istoriskih mesta i događaja na čijim temeljima se stvarala moderna srpska država 19. i 20. veka. Istorija je smestila u ovaj kraj brojne događaje i ljude koji su obeležili čitave epohe srpskog naroda i dala pečat stvaranju moderne srpske države iza kojih su sačuvani mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici.

Pored kulturno istoriskih spomenika iz proteklih perioda, priroda je područje opštine Gornji Milanovac obdarila izuzetnim geografskim, morfološkim, klimatskim i drugim vrednostima, a ljude koji žive na ovom području gostoljubivošću, radinošću i čestitošću, te je još u prošlom veku na području varošice Rudnik, zbog specifični vazdušni strujanja i visoke jonizacije vazduha doneta odluka o proglašenju ovog mesta za vazdušnu banju 1922 godine. To je zapravo i početak razvoja seoskog turizma na ovim području.

Navedene prirodne vrednosti i kulturno istorisko bogastvo koje poseduje opština Gornji Milanovac prestavljali su osnovu za razvoj seoskog turizma koje su posebno prepoznate od strane stanovnika ovog područja, pa je tako devedeseti godina proteklog veka započeto sa organizovanim pristupom bavljenjem ovim poslom.

Projektom " Integralni ruralni razvoj regiona Suvobor " (1997-2003. godine) Koštunići su postali prvo etno i eko naselje i centar modernog integralnog razvoja agroprivrede, održive ekologije i seoskog turizma.

Danas u opštini Gornji Milanovac ima 85 kategorisanih domaćinstava u 28 sela sa ukupno 630 ležaja. Seoski turizam u ovom kraju je razvijen i prepoznatljiv u Srbiji, a prirodne lepote učinile su da izraste u snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, pa zato nije ni čudo da se turistička tražnja usmerava prema mnogobrojnim selima našeg kraja, koja se temelji na vrednostima seoskih prostora i efektima razvoja ove turističke delatnosti.

U svakom od bajkovitih sela opštine Gornji Milanovac, obraslh šumama i voćnjacima, sa mirom i tišinom, gde se i danas živi ritmom prirode, putniku namerniku pruža srce na dlanu i brojne ponude iz svojih voćnjaka i domaćinstava. Sela mirišu na zemlju natopljenu kišom obasjanu suncem, na cveće , otkose sena, zore i sutone, žubor biste vode, na vruću pogaću, kajmak, rakiju, na ognjište.

Mirisom koji se doživljava čulom duše kad se posete ovi krajevi , uz prostore suncem toplim obavijene, uz dobrotu i gostoprimljivost ljudi i domaćina iz ovog kraja, domaće atmosfere sa mirisom tradicionalnih jela što pruža jedinstven osećaj dočekuju se svaki dobronamernik kao rod rođeni , a sve to prestavljaja idealnu oazu mira za odmor i rekreaciju. Turistima se nude usluge kvalitetnog smeštaja u kućama, apartmanima, vilama i vajatima. Gosti mogu da odluče kako da provedu slobodno vreme, da uživaju u tišini i miru na čistom planinskom vazduhu, da daleko od gradske buke i vreve na doksatu, vajatu ili u debeloj hladovini lipe, hrasta ili nekog drugog drveta , pročitataju knjige za koje do sada nisu imali vremena ili da šetaju pašnjacima i livadama kroz šumovite predele a mogu i da voze bicikl, idu u lov i ribolov, da planinare nekom od markiranih staza, obilaze kulturno –istoriske znamenitoosti.Odmor u selu učiniće da steknete potpuno novu sliku o seoskom turizmu,da se bar za trenutak vratite prirodi, a visoki standardi usluga uz dobru hranu i raskošnu lepotu prirode , recept su za uspešan odmor i šansa da Vaše snove pretvorite u stvarnost. Zato, ako želite da doživite prirodni i kulturni ambijent ovog kraja, prepustite svoja osećanja trenucima iskrenog doživljaja i krenite na put novih izazova.

Sela Vas uvek čekaju sa spremnom dobrodošlicom!

Udruženje "Turizam u selima Srbije"
predsednik Zlatana Petrović