"Etno selo Koštunići" - "Kace" jedinstveno naselje u Srbiji

U selu Koštunići nadomak Gornjeg Milanovca pravi se novo etno selo, nešto drugačije od drugih, koje već zovu Ljubavno naselje.

Naime, ono poseduje specifične kace za ljubavnike. Trenutno na nekoliko hektara Čeković potoka, gde je do pre par godina rastao pelen i kopriva, sada je niklo novo naselje sa 5 vajata, i 7 čardaka, koje ima 48 ležajeva, kao i 9 kaca sa 18 bračnih okruglih krevata.

Objekti su zadržali autentični srpski stil, ali su potpuno prilagođeni savremenom gostu, jer poseduju sva tehnička dostignuća od satelitske antene do kompjutera, a karakteriše ih pre svega udobnost i komfor.

"Ovo mesto u srcu Šumadije, na 600 metra namorske visine nalazi se u prvom ekološkom selu u Srbiji, a pravi je mir za dušu i raj za zdravlje", navela je direktorka Turističkog centra "Momčilo Čeković", Snežana Trifunović. Ona je istakla da sve što rade je u skladu sa prirodnim ambijentom, sve je zdravo, počevšči od hrane, koja se služi u našim restoranima. U letnjem periodu posetioci se ovde mogu osvežiti u kupalištima, a zimi je vazduh dragocen, a i lekari ga preporučuju osobama koje imaju problema sa krvnom slikom. Ono što je najbolja preporuka za nas, kako navodi Trifunovićeva, je to što se naši gosti uvek vraćaju.

"Posebno su zanimljive kace, trenutno se pravi njih devet, koje predstavljaju devet okruglih dvokrevetnih soba, u njima je nekada bilo skladišteno voće pojedinih firmi koje su ih rashodovale, arhitekte su našle idejno rešenje, a mi pravimo naselje koje neki već nazivaju ljubavnim kacama. To je jedan od načina borbe protiv najvećeg srpskog neprijatelja, bele kuge", istakla je Trifunovićeva. Gradnja ovih kaca je bila izazov i za jednog od najpoznatijih tesara srpskih brvnara Milorada Milićevića. On ističe da noćima nije mogao da spava dok ih nije sklopio. A u njihovom stvaranju učestvovao je jedan od najtalentovanijih drvodelja Dragan Bralović, koji je inače jedan od graditelja poznatog etno - naselja Drvengrada na Mokroj Gori. On kaže da je vajat nekada bio mesto, gde su živeli mladenci, a ovo je nešto interesantnije. "To je idealno mesto za preljubnički turizam, stecište za opuštanje i odmor", kaže Bralović.

Prema rečima vlasnika i idejnog tvorca Turističko rekreativnog centra "Momčila Čekovića" Jovana Čekovića ovo mesto nastalo je može se reći iz inata. "Nisam mogao da gledam kako je kompleks iz Koštunića koji je bio primer kako treba selo da napreduje uništen i prepušten korovu", naveo je Čeković. Trenutno je planu i izgradnja prvog međunarodnog etno sela, čija gradnja bi trebalo da počne na proleće sledeće godine. U isto vreme u ovom prrodnom ambijentu započeće i izgradnja spa-centra sa zatvorenim bazenom i hiperbaričnom komorom, koja će služiti za relaksaciju korisnika usluga ovog cenntra. Inače, zanimljivo je da je doček Srpske nove godine u ovom centru već rasprodat, a za doček kalendarske Nove godine još uvek ima mesta.

Izvor – Glas zapadne Srbije

naselje kaca