Seoski turizam opštine Gornji Milanovac

Prirodne vrednosti i istorisko bogastvo koje poseduje rudničko-takovski kraj prestavljali su osnovu za razvoj seoskog turizma. Bogastvo čistim planinskim vazduhom, prostranim šumskim pokrivačem, specifično vazdušno strujanje i visoka jonizacija vazduha učinili su da još 1922. godine, Rudnik bude proglašen vazdušnom banjom i da su to prvi počeci razvija seoskog turizama na ovim prostorima. Projektom " Integralni ruralni razvoj regiona Suvobor " (1997-2003. godine) Koštunići su postali prvo etno i eko naselje i centar modernog integralnog razvoja agroprivrede, održive ekologije i seoskog turizma.

Danas u opštini ima kategorisanih 85 domaćinstava u 28 sela sa ukupno 630 ležaja. Seoski turizam u ovom kraju je razvijen i prepoznatljiv u Srbiji, a prirodne lepote učinile su da izraste u snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, pa zato nije ni čudo da se turistička tražnja usmerava prema mnogobrojnim selima našeg kraja, koji se temelji na vrednostima seoskih prostora i efektima razvoja ove turističke delatnosti.

Rudničko-takovski kraj ima tragove bogate, burne i slojevite prošlosti, gde je kulturna baština sa svojim materijalnim ostacima locirana u vremenskom periodu od praistorije preko obeležja turskog doba, do istoriskih mesta i događaja na čijim temeljima se stvarala moderna srpska država 19. i 20. veka. Istorija je smestila u ovaj kraj brojne događaje i ljude koji su obeležili čitave epohe srpskog naroda i dali pečat stvaranja moderne srpske države iza kojih su sačuvani mnogobrojni kulturno-istoriski spomenici.

Ukoliko želite da doživite prirodni i kulturni ambijent rudničko-takovskog kraja, prepustite svoja osećanja trenucima iskrenog doživljaja i krenite na put novih izazova.