Osnovan Savez proizvođača agroprivrede Srbije - SPAS

U Skuštini Grada Kraljeva osnovan je 2. novembra 2012. godine Savez proizvođača agroprivrede Srbije –SPAS, koji je i registrovan u Agenciji za privredne registre, sa sedištem u Kraljevu. Jedan od osnivača je i UTUS Srbije. Osnovni ciljevi Saveza su obnova, zaštita i razvoj agroprivrede sela Srbije.

Savezu je na osnivačkoj Skupštini pristupilo 52 osnivača (saveza, udruženja, pokreta, vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i seoskih turističkih domaćinstava) sa preko 20.000 induvidualnih članova iz svih područja Republike Srbije. SPAS svoje aktivnosti realizuje preko 11 nacionalnih odbora, i to za: Ratarstvo, Povrtarstvo, Voćarstvo i vinogradarstvo, Hortikultura, Stočarstvo, Pčelarstvo, Zadruge i poljoprivredna preduzeća, Prerada i promet poljoprivredno-prehrabeni proizvoda, Ekologija i organska poljoprivreda, Ruralni razvoj i Obrazovanje, savetodavne službe, nauka i informisanje.

Predsednik SPAS-a je prof. dr Miladin Ševarlić, profesor agroekonomije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Predsednik Upravnog odbora je Zoran Sefterinac iz Banatskog Novog Sela (Odbor za ratarstvo). Potpredsednici Upravnog odbora su: Rodoljub Živadinović iz Žitkovca (Odbor za pčelarstvo), Dragan Bogdanović iz Arilja (Odbor za voćarstvo i vinogradarstvo) i Zoran Milićević iz Žiče (Odbor za stočarstvo).

Članovi Upravnog odbora su: Zoran Radovanović iz Ivanjice (Odbor za hortikulturu), Žika Ostojić iz Vršca (Odbor za zadrugarstvo i poljoprivredna preduzeća), Milan Jovičić iz Ribnice (Odbor za preradu i promet), Aca Cojić iz Aleksinca (Odbor za povrtarstvo), Dejan Vukomanović iz Kraljeva (Odbor za obrazovanje), Jelena Vuković iz Kragujevca (Odbor za ekologiju) i Zlatana Petrović iz Gornjeg Milanovca (Odbor za ruralni razvoj).