Tradicija i rukotvorine u službi regionalnog razvoja i brendiranja

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije 29. 11. 2012. godine održana je Međunarodna konferencija na temu - "Tradicija i rukotvorine u službi regionalnog razvoja i brendiranja".

U uvodnim izlaganjima predstavnici Vlade Republike Srbije, EU, misije USAID-a u Srbiji, Nacionalne službe za zapošljavanje i Etno mreže govorili su o instrumantima podrške za proizvođače u ruralnom turizmu.

U tri sesije predavači njih dvadesetak, među kojima i državni sekretar za turizam Goran Petković, Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Suzan Fric, direktor misije USAID-a u Srbiji i mnogi drugi, govorili su o Etno mreži ciljevima i veštinama.

Cilj konferencije je predstavljanje značaja i potencijala tradicije i novih brendova kao pokretača ekonomskog razvoja i izvora prihoda za žene i mlade u ruralnim područjima.Potencijal ove branše nije u potpunosti iskorišćen, što zahteva snažniju podršku kroz različite posticajne programe i olakšice za proizvođaće. Konferencija je organizovana u okviru projekta "Zapošljavanje u ruralnim područjima" koju je finasira Delegacija EU u Republici Srbiji, a realizovala je Etno mreža.

Pored odabranih učesnika Srbije, konferencija je u cilju razmene najbolje prakse okupila visoke predstavnike institucija, predstavnika Evropskog udruženja rukotvorina i strukovnih organizacija iz regiona i Evrope.