Održan sajam turizma u Kragujevcu

Na četvrtom međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, koji je održan od 22. do 24. novembra na "Šumadija sajmu", učestvovali su turistički centri, banjska i klimatska lečilišta, privredne komore, predstavnici seoskog, rečnog i lovnog turizma, turističke agencije, kao i Udruženje Turizam u selima Srbije. Na štandu Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac uspešno je predstavilo svoj propagandni materijal.

Državni sekretar ministarstva finansija i privrede Goran Petković rekao je otvarajući manifestaciju da je "Sajam u Kragujevcu za četiri godine vrtoglavo porastao, očito zato što ima dobar koncept i zato što je profilisan, pre svega, kao sajam seoskog turizma. To je proizvod koji se traži i koji je se sve više nudi i prodaje stranim posetiocima".

Prema rečima direktorke Gradske turističke organizacije Snežane Milisavljević sajam je okupio više od 100 izlagača iz, kako je rekla, najlepše zemlje na svetu Srbije, ali i iz Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Pozivajući se na izjave ekonomskih eksperata da je posle poljoprivrede, turizam druga grana u Srbiji koja može da beleži suficit u trgovini sa svetom, Milisavljević je navela "da bi Srbija ove godine trebalo da ostvari milijardu dolara deviznog prihoda od turizma" i izrazila nadu da će dogodine taj prihod iznositi milijardu evra.

Na ovogodišnjem sajamu održana su savetovanja u organizaciji Ministarstva finansija i privrede, sektor za turizam, na teme ruralnog i receptivnog turizma, sednica grupacije za ruralni turizam Privredne komore Srbije, prezentacija rečnika sa seoska domaćinstva i druga.