Vraćevšnica

Selo Vraćevšnica je pitomo gružansko selo koje se nalazi na južnim padinama Rudnika, okruženo brdima, šumama i proplancima kroz koje protiče reka Gruža, a u neposrednoj blizini nalazi se Gružansko jezero. Obronci planina Rudnik i Ješevac upravo ovde se završavaju, šireći se u prelepu gružansku dolinu.

Nedaleko od sela nalazi se manastir Vraćevšnica sa crkvom Sv. Đorđa koju je podigao, 1428. i 1429. godine, Radič Postupović, jedan od najuglednijih ljudi toga doba Srbije. Manastir ima veoma značajnu ulogu u istoriji srpskog naroda i zbog toga je više puta rušen i pustošen. Brojna pustošenja i paljevine u prošlosti uništile su mnoge dragocenosti, no i pored toga u manastirskom muzeju i riznici i danas se čuvaju značajni predmeti: ikone, bakropis iz XVIII veka, delovi nameštaja porodice Obrenović i nekoliko portreta članova ove dinastije, među kojima i radovi znamenitog srpskog slikara i pesnika Đure Jakšića. U porti manastira nalazi se grobno mesto i spomenik Višnje Obrenović, majke kneza Miloša.

Iznad manastira na nekoliko kilometara nalazi se Konak kneza Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući koji je bio prvi srpski dvor u novovekovnoj Srbiji. Stalna postavka sadrži kopije fotografija, dokumanata, slika i nekoliko orginalnih eksponata vezanih za Drugi srpski ustanak.