Stručni radovi


 

PRIVREDNI ZNAČAJ, TURISTIČKI IMIDŽ I ODRŽIVI RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA U RUDNIČKO-TAKOVSKOM KRAJU

1Prof. dr Miladin M. Ševarlić, 2Zlatana Petrović


Apstrakt

U radu su prikazani rezultati istraživanja privrednog značaja, turističkog imidža i održivog razvoja seoskog turizma zastupljenog u 25 sela rudničko-takovskog kraja, koja čine 41% od ukupno 61 seoskog naselja u opštini Gornji Milanovac.

Privredni značaj seoskog turizma u ovom kraju potvrđuje 80 registrovanih seoskih domaćinstava sa 275 kategorisanih soba i 572 ležaja, koja su i u globalno kriznoj 2009. godini sa 15.000 noćenja turista ostvarila prihod od 230.000 evra. Taj prihod je ekvivalentan 30% ukupne vrednosti pšenice ili 10% ukupne vrednosti šljive koje proizvodi 7.402 individualnih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Gornji Milanovac.

Prepoznatljivost imidža ove turističke destinacije potvrđuju i već ustaljene posete turista iz zemlje i inostranstva (Norveška, Italija, ...), a njenu održivost potvrđuje i uključivanje među pet opština u Centralnoj Srbiji čiji će se razvoj seoskog turizma sufinansirati i sredstvima projekta „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ – koji, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Španije, realizuje pet agencija Ujedinjenih nacija (UNWTO, FAO, UNDP, UNICEF i UNEP) u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

Zato je u selima rudničko-takovskog kraja sve veća zainteresovanost domaćinstava (posebno sa mlađim članovima) za seoski turizam – koji sve više poprima karakteristike dominantnije delatnosti u multifunkcionalnom konceptu održivog razvoja njihovih gazdinstava i sela.

Ključne reči: seoski turizam, privredni značaj, turistički imidž, održivi razvoj, rudničko-takovski kraj.

1 Institut za agroekonomiju, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, 11080 Beograd – Zemun, ul. Nemanjina 6; www.agrif.bg.ac.rs, milsevar@eunet.rs
2Predsednik udruženja "Turizam u selima Srbije", 32300 Gornji Milanovac, ul. Kosovska 7, www.turizamnaselu.rs, zlatana.petrovic@gmail.com